20-09-2022

Wat is Barnsteen?

Artikel 1 van 11

Barnsteen kettingen en armbanden worden steeds populairder. Met grote regelmaat zie je de mooiste foto’s voorbij komen van schattige kleintjes met een barnsteen ketting of armband om. Barnsteen kettinkjes, armbanden en enkelbandjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, combinaties en lengtes. Van baby barnsteen kettinkjes tot extra lange dameskettingen. Ze zijn erg leuk om te zien, maar wist je dat Baltisch barnsteen ook een pijnstillende werking heeft? En dat barnsteen zelf eigenlijk geen (edel)steen is? In deze blog lees je alles over barnsteen en de werking ervan!

 


Wat is een barnsteen ketting?

Een barnsteen kettinkje (of armbandje) is een sieraad gemaakt van barnsteen kralen. Als je er eenmaal een gezien hebt, herken je ze daarna direct. De kettinkjes hebben namelijk een opvallend uiterlijk: de barnsteen kraaltjes hebben een mooie, warme kleur. Bovendien heeft ieder kraaltje een eigen natuurlijke vorm, waardoor elk kettinkje uniek is! Wat is barnsteen nu eigenlijk? Barnsteen is een fossiele hars, en dus geen edelsteen. Barnsteen voelt dan ook niet koud aan waardoor het heel aangenaam op de huid draagt (zeker voor kleinere kinderen). Verder zijn barnsteen kralen hard en licht van gewicht. Je vindt ze bij Kids & Keuzes de gepolijste vorm in verschillende kleuren.

 

 

Barnsteen werkt pijnstillend bij doorkomende tanden

Barnsteen kettinkjes staan niet alleen heel lief maar hebben ook een belangrijke functie. Barnsteen staat bekend om zijn positieve werking bij het doorkomen van (de eerste) tandjes en kiezen. Dit komt door het barnsteen zuur dat vrijkomt wanneer de barnsteen in aanraking komt met de warme huid van je kleintje. Dit barnsteen zuur zorgt voor een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Naast dat barnsteen de pijn verzacht bij doorkomende tandjes, merken veel ouders ook op dat hun kleintje een stuk minder kwijlt wanneer het een barnsteen ketting draagt. Symbolisch gezien staat Baltische barnsteen voor zorgeloosheid en plezier. Er doen zelfs verhalen de ronde dat barnsteen kan helpen om te voelen wat goed is en wat niet. Mooi meegenomen, toch?

 

Welke maat heb ik nodig?

Wij hebben baby kettinkjes van 32 cm. Deze zijn geschikt van 3 maanden t/m ongeveer 3 jaar. De armbandjes zijn 14 cm. Deze zijn ook geschikt van 3 maanden t/m ongeveer 3 jaar. 
Om te weten of deze passen bij je kindje meet je de omvang van de pols, enkel of nek op. Vervolgens tel je hier 1,5 tot 2 cm bij op en je hebt de juiste lengte!

 

Veiligheid

Bij het maken van de barnsteen sieraden word er veel aandacht besteed aan veiligheid. Mocht er teveel spanning op het kettinkje of armbandje komen te staan dan zal het breken. Doordat ieder kraaltje echter afzonderlijk geknoopt is, komen er niet ineens 30 kraaltjes los wanneer dit gebeurt, wel zo’n prettig idee!

Let op: barnsteen sieraden zijn geen speelgoed! Het algemene veiligheidsvoorschrift voor sieraden luidt; ”Kinderen onder drie jaar dienen sieraden niet zonder toezicht van volwassenen te dragen, omdat het kleine onderdelen bevat." Dit geldt dus ook voor het dragen van amber kettingen en armbanden.

 


Meer over het ontstaan van barnsteen

Barnsteen is een fossiele hars, afkomstig van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. De barnsteen die we bij Kids & Keuzes verkopen komt uit Scandinavisch gebied en is ongeveer 44 miljoen jaar oud. Barnsteen kent een tussenfase, dit wordt kopal genoemd. Kopal is herkenbaar doordat het nog deels vloeibaar is, en minder dan een miljoen jaar oud. Ook is kopal vaak nog plakkerig en lichtgeel van kleur. Barnsteen is altijd ouder dan een miljoen jaar. Het woord barnsteen is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen, wat branden betekent. In het Engels wordt barnsteen amber genoemd.

 

Echtheid gegarandeerd

Onze barnsteen sieraden zijn afkomstig van een gecertificeerde barnsteen leverancier. Dit wil zeggen dat ze gegarandeerd van 100% natuurlijk Baltisch barnsteen van de hoogste kwaliteit gemaakt zijn. Wil je zelf testen of jouw barnsteen echt is? Er bestaan hiervoor verschillende manieren:

  • Barnsteen blijft drijven: voeg 7 eetlepels zout toe aan 300ml water, je zult zien dat een losse kraal blijft drijven.

  • Barnsteen heeft een dennengeur wanneer het smelt: prik met een hete naald in een barnsteen kraaltje, ruik je een dennengeur en geen plastic? Dan zit je goed!

  • Barnsteen is licht van gewicht en voelt niet koud aan.

 

Het ontladen en opladen van het bandje

Voor een optimale werking van het Amber armbandje moet deze verzorgd worden. De energie die de steen afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen van de steen) en negatieve energie (de pijn) die de steen in zich opgenomen heeft moet ontladen worden (reinigen van de steen).

Het is belangrijk om het armbandje minimaal 1 x per week te reinigen, omdat het armbandje een medicinale werking heeft.

Er zijn verschillende methodes om stenen te reinigen, bijvoorbeeld;

Een methode om de steen te reinigen is door hem minimaal vijf minuten onder stromend water te houden. Dit kan gewoon onder de kraan maar natuurlijk ook in een beekje of in de branding. Vervolgens kun je het armbandje opladen d.m.v

Maanlicht
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht!

Zonlicht
Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden. Dit licht is echter veel intensiever en lang niet alle stenen kunnen hier tegen en kunnen hun kleur verliezen onder invloed van (fel) zonlicht. Probeer het licht rond de middag, wanneer het zonlicht op haar felst is, te vermijden. Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter.

Wij adviseren om voor gebruik het armbandje te ontladen en opladen.

 

Ervaring met barnsteen?

We zijn natuurlijk heel benieuwd of jij ervaring hebt met barnsteen sieraden! Dragen jij en/of je kleintje(s) het al, en wat is jullie ervaring? Laat het hieronder weten!
 

Bron

www.ziloen.nl
www.lifefashion.nl

Bekijk onze barnsteen sieraden

Armbandjes en kettingen
 

Note: de armbanden worden ook gedragen als enkelbandjes!

 

 

 


 


 


 


 

© 2020 - 2024 Kids & Keuzes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel