11-03-2021

Hoe kan ik de tanden / haarlok van mijn kind bewaren?

Vorige Artikel 8 van 11 Volgende

11 maart 2021

 

Melktanden tradities

 

Al heel lang kennen mensen magische krachten toe aan het melkgebit. In Azië worden boventanden boven op het huis gelegd en ondertanden eronder. Dit zodat het kind gezond opgroeit. In Amerika hechten ze meer waarde aan de tanden fee die ’s nachts op pad gaat om melktandjes te verzamelen in ruil voor een muntje. In Groot-Brittannië gooien kinderen hun melktanden vaak in het vuur als bescherming tegen het boze oog. Zo kent elk land zijn eigen traditie. In Nederland bewaren de kinderen hun uitgevallen melktanden meestal in een klein doosje dat ze vol trots aan familie en vrienden tonen.

 

De beste reden om melktanden te bewaren

In 2003 kwam de wetenschap tot de ontdekking dat melktanden inderdaad magisch zijn: ze blijken grote hoeveelheden mesenchymale stamcellen te bevatten. Een betere reden om melktanden te bewaren is er niet.  Mesenchymale stamcellen zijn zeer kostbare, nog onbestemde cellen waaruit allerlei soorten gedefinieerde cellen kunnen ontstaan. Ons hele lichaam is ontwikkeld uit deze stamcellen: onze organen, huid, hersens,  botten etc…

Echter is het nog niet zo makkelijk om deze melktanden dan op de juiste manier te bewaren. Dit kan je niet zelf in je vriezer leggen en er weer uit halen als dit nodig is. Het is een ingewikkeld proces waarbij je je moet afvragen of je dit wil.

Je zal direct na uitvallen de tand moeten op sturen. Ze moeten speciaal worden bewerkt en cryogeen (ingevroren bij temperatuur van -162°)  worden opgeslagen in de juiste omstandigheden.

 

Haarlokje bewaren

Een haarlokje wordt over het algemeen bewaard gewoon omdat het leuk is voor later. Om te zien dat je baby zwart haar had of juist met krullen. Naar mate van tijd verandert het haar. Kijk maar naar jezelf. Heb jij nu dezelfde haar kleur als je als baby had? Ik niet. Ik had een mega bos met spierwitte krullen. Nu is mijn haar stijl. Toch leuk als ik nog een plukje van mijn krullen had gehad. Daarom bewaar ik van mijn kinderen toch een klein stukje afgeknipte eerste haren.

© 2020 - 2023 Kids & Keuzes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel